Google i Oracle pregovaraju o Javi

Bez autora
Sep 13 2011

Predstavnici kompanija Google i Oracle moraće na zahtev američkog pravosuđa da se sastanu 19. septembra ne bi li uspeli da postignu sporazum u sporu oko korišćenja programskog jezika Java. Izvršnim direktorima kompanija Oracle i Google, Lariju Elisonu i Lariju Pejdžu predstavnici američkog pravosuđa naložili su da prisustvuju posredničkoj raspravi pred sudom u vezi sa sporom oko prava na neka od tehnoloških rešenja koja se koriste u Android operativnom sistemu.Oracle je prošle godine podneo tužbu protiv kompanije Google zbog navodnog kršenja patentnih prava.

Google i Oracle pregovaraju o JaviPredstavnici kompanija Google i Oracle moraće na zahtev američkog pravosuđa da se sastanu 19. septembra ne bi li uspeli da postignu sporazum u sporu oko korišćenja programskog jezika Java.

Izvršnim direktorima kompanija Oracle i Google, Lariju Elisonu i Lariju Pejdžu predstavnici američkog pravosuđa naložili su da prisustvuju posredničkoj raspravi pred sudom u vezi sa sporom oko prava na neka od tehnoloških rešenja koja se koriste u Android operativnom sistemu.

Oracle je prošle godine podneo tužbu protiv kompanije Google zbog navodnog kršenja patentnih prava. Ova kompanija traži milijarde dolara odštete zbog intelektualnog vlasništva nad patentima koje je Google primenjivao u kreiranju Androida, pre svega zbog toga što je, kupivši prošle godine Sun Microsystems, Oracle kupio i prava na Javu.

Sedam meseci kasnije, Oracle je tužio Google zbog kršenja licenci. Pošto je Google odbio dogovor, sve je rezultiralo zahtevom za basnoslovnom odštetom.

Pejdž i Elison će morati da se sastanu kako bi pokušali da pronađu kompromis u polemici oko korišćenja programskog jezika Java. Spor se vodi jer Oracle optužuje Google za kršenje njegovog intelektualnog vlasništva.

Iako sudski proces treba da počne 31. oktobra, predstavnici američkog pravosuđa nadaju se da će giganti uspeti da postignu kompromis na posredničkoj raspravi zakazanoj za 19. septembar, čime bi bila izbegnuta duga i skupa parnica, prenosi Businessweek.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik